Vaclav Voska movies and biography.

Vaclav Voska

-
[ Votes: ]
21

Age 21 October 1918

Birthday 21 October 1918 1918-10-21

Place of Birth Praha

Career:
Actor
Genres:
Drama Comedy Crime
Your rating:
Share:
All Vaclav Voska movies list with pictures. Biography and interesting facts from personal life. Celebrity fans will be attracted by latest photoshoot or rare Vaclav Voska photos: childhood and now. High quality pictures can be used as HD wallpapers. Vaclav Voska has worked as actor and has been in 21 films, animated movies and TV series in his filmography. Rate the celebrity and leave a review!

Vaclav Voska - BIOGRAPHY

Václav Voska, český divadelní a filmový herec se narodil krátce po vzniku samostatného Československa, 21. října roku 1918 v Praze v rodině středoškolského profesora. Po maturitě v roce 1937 začíná studovat práva na pražské Univerzitě Karlově. V roce 1939 jsou uzavřeny české vysoké školy a po válce již studium nedokončil. Již během středoškolských studií spolupracoval s Československým rozhlasem (od roku 1932) a od roku 1939 byl angažován do Divadla na Vinohradech, kde setrval do roku 1945. V tomto roce se stává členem souboru činohry pražského Národního divadla - ve Zlaté kapličce zůstává pět let, v roce 1950 pak přechází do souboru Městských divadel pražských, kde poté působí až do konce života. Za svou kariéru vytvořil na divadelním jevišti nespočet rolí. Svým hereckým projevem se uplatňoval ve ztvárnění převážně charakterních rolí. Mezi jeho nejvydařenější a nejoceňovanější role patří například : postava fyzika Möbia ve hře Fyzikové F. Dürrenmatta, role Emila Magise v dramatu Vajíčko M. Marceaua, role Alcesta v Moliérově hře Misantrop, role filosofa Sókrata ve hře E. Radzinského Rozhovory se Sókratem či role Torquata Tassa ve stejnojmenné hře J. W. Goethea. Za vrchol jeho divadelního herectví jsou pak považovány jeho role Edgara z Dürrenmattovy adaptace Strindbergova díla Tanec smrti a Richard II. ze stejnojmenného dramatu W. Shakespeara. Na filmovém plátně nedostal tolik příležitostí ve srovnání s jeho divadelní prací. V sedmdesátých letech 20. století v průběhu normalizace měl z politických důvodů značně omezený přístup do televize i filmu. Větší role na filmovém plátně ztvárnil například ve snímcích HOUSLE A SEN (r. V. Krška, 1946), TOUHA SHERLOCKA HOLMESE (r. Š. Skalský, 1971) a NOC KLAVÍRISTY (r. J. Polák, 1976). Na televizních obrazovkách se objevuje v několika filmech a seriálech, například SŇATKY Z ROZUMU (r. F. Filip, 1968), F.L. VĚK (r. F. Filip, 1971), A NA KONCI JE ZAČÁTEK (r. J. Bělka, 1981). Po celou dobu své umělecké kariéry Voska úzce spolupracuje s rozhlasem. Spolupracoval také s gramofonovými vydavatelstvími a dabingem. Jeho hlas je také zaznamenám ve krátkometrážním snímku KRAKONOŠ A ŠKOLA (r. Z. Vinš, 1983), který namluvil na sklonku života. Václav Voska zemřel 20. srpna roku 1982 ve Valašském Meziříčí, jeho ostatky jsou uloženy na pražských Olšanských hřbitovech. Se svou ženou Evou Kavánkovou měli dvě dcery, Markétu a Evu.

Vaclav Voska - FILMOGRAPHY:

Genre:
all
  • All
  • ужасы
  • фэнтези
  • мелодрама
  • детектив
  • криминал
  • комедия
  • драма
  • военный
  • документальный
  • короткометражка
  • музыка
SORT BY:
name release year IMDB rating
Empty

All Vaclav Voska films: from early to the latest. Recent Vaclav Voska HD pictures and biography.

21 movies, animated films and TV series, famous actor – and all this is Vaclav Voska. Bio and details of life are always a subject of interest by celebrity fans. Even if you do not take one of them, then, at least, pay attention to the interesting facts: about children, family, relationships and childhood.
In Vaclav Voska filmography you will find all top and recent movies, TV series and cartoons: from the very first film to the upcoming ones. Filters by name, release date, genres and IMDB rating will help you to quickly find all Vaclav Voska roles: from the very young movie to the last one. It easy to notice that the filmography is mainly dominated by films in the genre Drama,Comedy,Crime. Czech Republic where is Vaclav Voska from also affected his work. Among best films Bila pani, Panna a netvor, Proti vsem and here you can find out what is the next Vaclav Voska movie.
Also on this page is gathered huge photo gallery with lots of the best Vaclav Voska images in high quality which you can easily use as beautiful wallpapers for desktop of mobile Android, iPhone or PC. We add not only professional photoshoots but also private Vaclav Voska family photos with his parents, kids and wife. If you want to see how Vaclav Voska looked like as a kid or as a teenager or want to find Vaclav Voska naked pictures, you can be sure that you will get them in our gallery. By the way the latest images may help you to know how he looks in real life, if he is dating or even where is Vaclav Voska now. As soon as new Vaclav Voska images appear in high quality we add them immediately into our collection.

Scroll up