Juraj Herz movies and biography.

Juraj Herz

-
[ Votes: ]
35

Age 4 September 1934 — 89 years

Birthday 4 September 1934 1934-09-04

Career:
Actor Director Writer
Genres:
Drama Comedy Fantasy
Your rating:
Share:
All Juraj Herz movies list with pictures. Biography and interesting facts from personal life. Celebrity fans will be attracted by latest photoshoot or rare Juraj Herz photos: childhood and now. High quality pictures can be used as HD wallpapers. Juraj Herz has worked as actor, director, writer and has been in 35 films, animated movies and TV series in his filmography. Rate the celebrity and leave a review!

Juraj Herz - BIOGRAPHY

Režisér, scénárista a herec Juraj Herz se narodil 4. září 1934 ve slovenském Kežmarku. Ke konci války byl spolu s rodiči deportován do koncentračního tábora. Po válce studoval na bratislavské Střední uměleckoprůmyslové škole fotografii a po ní na loutkářské fakultě DAMU režii a herectví. Poté spolupracoval jako režisér a herec s divadlem Semafor. Do menších úloh byl obsazován i ve filmech a brzy začal pracovat na Barrandově také jako asistent režie a pomocný režisér, mimo jiné na filmu Obchod na korze režisérské dvojice Ján Kadár - Elmar Klos.  Jako samostatný režisér debutoval roku 1965 středometrážním snímkem Sběrné surovosti podle povídky Bohumila Hrabala. V následujících letech bylo zřejmé, že do naší kinematografie vstoupil talentovaný originální tvůrce, který se se stejnou jistotou a elegancí pohybuje na poli psychologického dramatu (Znamení Raka, Petrolejové lampy), komedie (Kulhavý ďábel, Holky z porcelánu), tragické grotesky (Spalovač mrtvol), hororu (Upír z Feratu), stylizovaného romantického příběhu (Morgiana) a v neposlední řadě i působivé pohádky s tajemnou atmosférou (Panna a netvor, Deváté srdce, Přezůvky štěstí). Jeho filmy se vedle žánrové různorodosti vždy vyznačovaly smyslem pro budování napětí, ale také smyslem pro humor (často černý), mimořádná pozornost byla věnována výtvarně stylizované stránce obrazu i promyšlenému výběru a vedení herců. Juraj Herz ve své znamenité a úspěšné sérii filmů pokračoval také po roce 1987, kdy emigroval do NSR. Dále natáčel klasické i moderní filmové pohádky (Žabí princ, Hloupá Augustina, Císařovy nové šaty), více se věnoval tvorbě dokumentárních TV filmů i seriálů pro různé televizní společnosti v Německu, Rakousku, Francii i USA. Od začátku devadesátých let střídavě točí v České republice a v zahraničí filmy i dokumenty, inscenace a seriály, působí jako divadelní režisér v činohře i v opeře. Za vlastní filmovou tvorbu získal řadu domácích i mezinárodních ocenění, včetně velkých cen na festivalech v Karlových Varech, v Monte Carlu, v Chicagu aj. Vedle toho byl vyznamenán Velkou cenou bavorské televize a Státní cenou Bavorska. Zdroj: katalog 44. MFF pro děti a mládež Zlín 2004

Juraj Herz - FILMOGRAPHY:

Genre:
all
  • All
  • фэнтези
  • драма
  • семейный
  • комедия
  • мультфильм
  • музыка
  • мелодрама
  • военный
  • ужасы
  • биография
  • детектив
  • фантастика
  • криминал
  • короткометражка
SORT BY:
name release year IMDB rating
Empty

All Juraj Herz films: from early to the latest. Recent Juraj Herz HD pictures and biography.

35 movies, animated films and TV series, famous actor, director, writer – and all this is Juraj Herz. Bio and details of life are always a subject of interest by celebrity fans. Even if you do not take one of them, then, at least, pay attention to the interesting facts: about children, family, relationships and childhood.
In Juraj Herz filmography you will find all top and recent movies, TV series and cartoons: from the very first film to the upcoming ones. Filters by name, release date, genres and IMDB rating will help you to quickly find all Juraj Herz roles: from the very young movie to the last one. It easy to notice that the filmography is mainly dominated by films in the genre Drama,Comedy,Fantasy. Slovakia where is Juraj Herz from also affected his work. Among best films Byt, Die dumme Augustine, Cisař-ovy nove š-aty and here you can find out what is the next Juraj Herz movie.
Also on this page is gathered huge photo gallery with lots of the best Juraj Herz images in high quality which you can easily use as beautiful wallpapers for desktop of mobile Android, iPhone or PC. We add not only professional photoshoots but also private Juraj Herz family photos with his parents, kids and wife. If you want to see how Juraj Herz looked like as a kid or as a teenager or want to find Juraj Herz naked pictures, you can be sure that you will get them in our gallery. By the way the latest images may help you to know how he looks in real life, if he is dating or even where is Juraj Herz now. As soon as new Juraj Herz images appear in high quality we add them immediately into our collection.

Scroll up